Hur mycket Cittaslow är du?

08.06.2018
Suoritatko lomamatkaasi uusia elämyksiä hotkien, vai luotko matkakohteeseesi syvemmän tunnesiteen? Tee leikkimielinen testimme ja katso, kuinka paljon sinusta löytyy slow-matkailijaa!

1. Jos kulkisit vesillä, mikä seuraavista kuvaisi sinua parhaiten?

a) iso purjealus, joka ei hermostu, vaikka joutuisi odottamaan pitkäänkin satamaan pääsyä tai lastausta maailman äärissä

b) ripeästi etenevä kajakki, joka odottaa uteliaana seuraavaa koskea

c) virtaviivainen pikavene, joka kurvaa aina sinne missä on kovin meno

2. Matkakumppanisi kertoo varanneensa teille loman idyllisestä pikkukaupungista, jonne on noin 300 kilometrin ajomatka. Mitä ajattelet?

c) Hui kauhistus! En missään tapauksessa lähde matkustamaan moneksi tunniksi. Pikkukaupungeissa ei sitä paitsi ole riittävästi tekemistä minulle.

b) No sinne sitten. Toivottavasti valtaosa reitistä on moottoritietä, ettei aikaa haaskaannu matkoihin.

a) Onpas kivaa! Mitähän kaikkea kiinnostavaa löydämme matkan varrelta, jos ajelemme sinne pieniä teitä pitkin?

3. Majoituspaikassasi kehotetaan kiinnittämään huomiota veden ja sähkön kulutukseen. Seinältä löytyvät myös ohjeet jätteiden lajittelulle. Mitä mietit?

a) Hienoa, että täällä kiinnitetään näihin asioihin huomiota. Ekologinen ajattelu on yksi majoituspaikan valintakriteereistäni.

c) Olen hyvin ansaitulla lomalla, enkä todellakaan halua miettiä moisia asioita juuri nyt.

b) Olemme täällä vain kolme yötä, joten emme me siinä ajassa pysty maapalloa pelastamaan. Vaikka toisaalta: jos jokainen tämän hotellin 20 huoneen asukkaasta sulkisi suihkun saippuoinnin ajaksi, niin kai siinä vuositasolla säästyisi aika paljon vettä.

4. Olet lomallasi ravintolassa ja tutkit ruokalistaa tarjoilijan saapuessa luoksesi. Mikä seuraavista on todennäköisin kysymyksesi hänelle?

b) Mikä annos valmistuu nopeimmin? Haluan päästä pian seuraavaan museoon.

a) Onko joku listan annoksista tyypillinen nimenomaan tälle seudulle?

c) Todennäköisimmin syön paikassa, jossa on itsepalvelu. Tunnen entuudestaan valikoiman, joten tiedän heti mitä haluan tilata.

5. Mikä seuraavista on kaunein äänimaisemasi lomalla?

c) Metrojunan kiihdytys höystettynä matkapuhelimen piippausäänillä. Tunnen olevani liikkeessä ja yhteydessä muuhun maailmaan.

a) Merilokkien ääntely ja kiireettömästi ohitseni kulkevan polkupyörän poljenta. Niitä on mukava kuunnella lukiessani kirjaa kahvilan terassilla.

b) Oman matkaseurueeni äänet. Olemme mielellämme omissa oloissamme, kun kerrankin on aikaa rentoon yhdessäoloon.

6. Millainen museo-opastus miellyttää sinua?

a) Paikallisen ammattilaisen opastus, johon hän pystyy lisäämään omakohtaisia kokemuksiaan aiheesta ja matkakohteestani.

b) Kuulokkeista tuleva nauhoitettu opastus, jossa kerrotaan tärkeimmät faktat.

c) En yleensä käy museoissa, koska ne ovat mielestäni vähän tylsiä.

7. Nautit lounasta paikallisessa ravintolassa. Lisukkeena on poikkeuksellisen maukasta perunasalaattia. Mitä mietit?

a) Täytyypä käydä antamassa palautetta ja kysymässä, ovatko perunat ja yrtit lähituottajalta.

c) En yleensä kiinnitä huomiota tällaisiin asioihin lomallani. Lounas on minulle polttoainetta, jolla jaksan kulkea iltaan asti.

b) Haen lisää perunasalaattia, mutta en koe henkilökohtaisen palautteen antamista tärkeäksi. Kehun kuitenkin lounaspaikkaa ystävilleni palattuani kotiin.

8. Matkakumppanisi herää aamulla flunssaisena, ja joudutte perumaan suunnitellun ohjelman. Hän haluaa, että sinä lähdet kuitenkin tekemään jotakin. Mikä seuraavista on sinulle todennäköisin vaihtoehto?

c) En ole hyvä viettämään aikaa vain itseni kanssa. Puran turhautumistani surffaamalla aamupäivän netissä.

a) Kysyn majoituspaikan henkilökunnalta, voinko saada käyttööni polkupyörän. Lähden ajelemaan pitkin meren rantaa myötäilevää maisemareittiä.

b) Lähden shoppailemaan. Ehkä piipahdan myös torilla.

9. Mikä näistä rakennuksista olisit mieluiten?

b) kaunis, yksinäinen lato pellon laidassa

a) 1800-luvun puutalo täynnä tarinoita

c) ultramoderni pilvenpiirtäjä

10. Mikä on päällimmäinen muisto lomamatkastasi vuoden kuluttua?

c) Ehdin käydä viidessä päivässä neljässä kaupungissa kolmessa eri maassa. Jokaisessa niistä näin kaikki TOP10 -nähtävyydet. Well done!

b) Olin silloin tosi stressaantunut ja ärsyynnyin heti, jos jokin asia kesti kauan. Nykyisin sentään yritän vaimentaa sisäistä suorittajan ääntäni lomamatkoilla.

a) Hetki, jolloin katselin kasvojaan onnellisen näköisenä pesevää kissaa kapealla kujalla, oli täydellinen. Auringon säteet leikittelivät kissan raidallisella turkilla.

Pisteet

Jokainen a-vastaus = 2 pistettä
Jokainen b-vastaus = 1 piste
Jokainen c-vastaus = 0 pistettä

0-7 pistettä

Taidat olla todellinen matkailun pikakiitäjä, joka haluaa nähdä ja kokea lyhyessä ajassa mahdollisimman paljon. Koska kuitenkin kiinnostuit tekemään tämän testin, sinussa todennäköisesti itää pieni slow-matkailijan siemen.

Toivotamme sinut lämpimästi tervetulleeksi Kristiinankaupunkiin! Meillä voit hengähtää kiireidesi keskellä, lepuuttaa silmiäsi merellisissä maisemissa ja nautiskella aitoja makuja lähituottajia suosivissa ravintoloissa. Tarvittaessa etätyöskentelykin onnistuu ongelmitta huippunopean valokuidun ansiosta. Tietoyhteyksien parantamisessa olemmekin muuten todellisia konkareita. Jo 1800-luvun alussa lisäsimme talojen ulkoseiniin ”juorupeilejä”, jotka ovat edelleen paikoillaan. Tule ihmeessä testaamaan niiden somea ja tosi-tv:tä kiehtovampaa vaikutusta! Varoitamme kuitenkin, että pikkukaupunkimme puutalomiljöö  laskee kierroksiasi ja saa sinut hengittämään aiempaa rauhallisemmin.

8-14 pistettä

Seisot jo vankasti slow-matkailijan kiehtovan polun alkupäässä. Huomaat, että elämysten kaipuuta ei sammuteta pelkästään matkailijoille suunnatulla keinotekoisella pintaliidolla, vaan aidoilla paikallisilla elämyksillä. Saatat kuitenkin kokea pientä epämukavuutta, jos matkallasi on liikaa luppoaikaa.

Kristiinankaupungin markkinoilla ja muissa perinteisissä tapahtumissamme et ehdi pitkästyä. Entä jos testaisit kesäillan kummituskävelyä, lohitansseja tai saunafestivaaleja? Kurkkaa ajankohtaiset tapahtumamme ja tule kanssamme pitämään yllä paikallisia perinteitä! Kannattaa myös poiketa matkailuneuvontaamme kysymään lisävinkkejä lomallesi. Kurkistuksia Kristiinankaupunkiin -vihkosen avulla sinulle avautuvat monet kaupunkimme salat - yli sadan vuoden takaa. Lapset ja lapsenmieliset suuntaavat matkailuneuvonnasta Laivahiiri Lassin jalanjälkiä pitkin seikkailulle puutalokortteleihin. Muista kuitenkin pitää riittävästi taukoja lempeän kulttuuriliikunnan keskellä. Olethan sentään slow-henkisessä kaupungissa.

15-20 pistettä

Olet todellinen slow-matkailija! Sinulle on itsestään selvää, että slow-matkailu ei tarkoita pysähtyneisyyttä, vaan kiireettömyyttä ja aitoja, paikallisia elämyksiä. Kokemusten määrän sijasta keskityt niiden laatuun. Slow-matkailijan reppuusi on pakattu myös kestävän kehityksen periaatteita. Olet kiinnostunut matkakohteesi menneisyydestä, sen asukkaista ja matkailun vaikutuksesta heidän arkeensa. Ehdit seurata kissojen elämää ja kuunnella lokkien jutustelua.

Ehkä jo tiesitkin, että Kristiinankaupunki on Suomen ainoa Cittaslow-kaupunki. Meillä arvostetaan juuri niitä asioita, jotka tekevät sinusta slow-matkailijan. Esittelemme ylpeinä kotiseutumme makuja, taiteilijoiden ja käsityöläisten luomuksia, tarinoita huokuvia museoita ja kaupunkiamme syleilevää luontoa. Varaathan siis riittävästi aikaa vierailuusi. Löydät uniikit majoitusvaihtoehtomme täältä.

Maastamme on vaikea löytää sinulle paremmin soveltuvaa lomakohdetta. Joillekin slow-matkailijoille on käynyt niinkin, että he ovat ihastuksissaan muuttaneet tänne pysyvästi asumaan. Myös monet lapsuutensa täällä viettäneistä - ja sittemmin muualle muuttaneista - palaavat ennemmin tai myöhemmin takaisin. Aivan kuten maailman merille lähteneet purjealuksemme aikoinaan.

Go back to "Aktuellt"