Ehjä merellinen puutalomiljöö

kristiinankaupungin tutustu kaupunkiin puutalomiljoo

Renessanssin ihannoima suora­kulmaisuus on yhä oleellinen osa kanta­kaupungin kaavaa. Viimeisten satojen vuosien kehitys näkyy kapeita katuja ja kujia reunustavina eri tyylisinä puu­taloina, joiden kruununa ovat empire­tyyliset kauppa­kartanot. Ranta­tonteilla ovat ennen asuneet laivan­varustajat ja muu porvaristo. Mitä kauemmas ranta­viivasta siirrytään, sitä pienemmiksi talot käyvät – säädyn mukaan.

tutustu krs puutalomiljoo

Eri puolilla kaupunkia sijaitsevat romanttiset kaivot on säilytetty ajalta, jolloin vesi vielä kannettiin koteihin. Ensimmäiset hanat vesijohto­verkostossa avattiin vasta vuonna 1962, ja nykyään vesi­johdoissa virtaa puhdas sora­harjujen lähde­vesi.

Kristiinan­kaupungissa uniikit, vuosina 1680 ja 1720 rakennetut, tulli­tuvat ovat muistuttamassa siitä, kuinka Ruotsin vallan aikana kaupunkiin saapuvilta perittiin maksu.

Nyt tänne voi tulla vapaasti milloin vain! Eteläistä sisään­tulo­tietä saavuttaessa, eteen avautuu keskustan unohtumaton ranta­maisema, jonka keski­pisteenä on elämää sykkivä Kauppa­tori. Torille johtaa yli 300-metrinen kivi­silta, joka lienee Pohjois­maiden pisin lajissaan. Vuonna 1845 käyttöön otettu silta on mahtava muisto­merkki maa­kunnan asukkaiden yhteis­työstä.

Vanhan keskustan lähes 300 puista asuin- ja talous­rakennusta on suojattu asema­kaava­säädöksin. Rakennus­tapa­ohjeisto ja kiinnostus vanhan säilyttämiseen ovat ilahduttavasti parantaneet talojen kuntoa viime vuosi­kymmeninä.

Kristiinan­kaupunki voi täyttää kaikkien asukkaidensa toiveet asumisen suhteen. Uusimmalla kaava-alueella tarjolla on aivan upeita meren­ranta­tontteja oma­koti­asujille.

kristiinankaupunki tutustu kaupunkiin historia