Hur mycket Cittaslow är du?

08.06.2018
Är du prestationsinriktad och slukar nya upplevelser under din semesterresa eller skapar du djupare känsloband till ditt resemål? Gör vårt lekfulla test och se i vilken mån du är slow-turist!

1. Om du färdades på vatten, vilket av följande alternativ skulle beskriva dig bäst?

a) Ett stort segelfartyg som har tålamod att vänta länge på att få anlöpa hamnen eller på lastning i världens ände.

b) En snabbt glidande kajak som nyfiket väntar på följande fors.

c) En strömlinjeformad racerbåt som alltid styr dit där det händer.

2. Ditt resesällskap berättar att ni ska fira semester i en idyllisk småstad på 300 kilometers avstånd. Vad tänker du?

c) Usch så hemskt! Jag tänker absolut inte sitta flera timmar i bilen. Dessutom finns det inte tillräckligt för mig att göra i en småstad.

b) Då åker vi dit. Hoppas det är motorväg till största delen så att resan inte tar så mycket tid.

a) Vad roligt! Kanske vi hittar något intressant under resan, om vi kör längs små vägar.

3. På inkvarteringsstället blir ni uppmanade att tänka på vatten- och elförbrukningen. På väggen finns även instruktioner om avfallssortering. Vad tänker du?

a) Fint att dessa frågor beaktas här. Ekotänk är ett av mina kriterier då jag väljer inkvartering.

c) Jag är på en välförtjänad semester och vill verkligen inte tänka på sådana saker just nu.

b) Vi stannar här endast tre nätter och hinner ändå inte rädda jordklotet på den tiden. Fast å andra sidan: om varje gäst i de alla 20 rummen på detta hotell stängde duschen under tvålningen skulle man på årsbasis säkerligen spara en hel del vatten.

4. På semestern är du på restaurang och kollar menyn då servitören kommer till dig. Vad är mest sannolikt att du frågar hen?

b) Vilken rätt går snabbast att få? Jag vill snabbt vidare till följande museum.

a) Är någon av rätterna typisk just för den här regionen?

c) Mest sannolikt äter jag på ett ställe med självbetjäning. Jag känner till menyn och jag vet genast vad jag vill beställa.

5. Vilket av de följande är det vackraste ljudlandskapet under semestern?

c) Metrons acceleration med inslag av mobilens pipljud. Jag känner att jag är på väg och i kontakt med övriga världen.

a) Måsarnas skri och en cyklist som lugnt trampar förbi. Dessa ljud är trevliga att lyssna på då jag läser en bok på kaféets terrass.

b) Ljudet från mitt eget resesällskap. Vi trivs för oss själva då vi äntligen har tid för lugn samvaro.

6. Hurdan museiguidning tycker du om?

a) Guidning av en lokal yrkesmänniska som kan berätta om sina egna erfarenheter om ämnet och mitt resemål.

b) Inspelad guidning med viktigaste fakta.

c) Jag besöker vanligtvis inte muséer för jag tycker att de är lite tråkiga.

7. Du äter lunch på en lokal restaurang. Till maten serveras ovanligt god potatissallad. Vad tänker du?

a) Jag måste nog ge respons för det här och fråga om potatisen och örterna är närodlade.

c) Jag fäster vanligtvis inte uppmärksamhet på sådana saker under semestern. Jag äter lunch för att orka ända till kvällen.

b) Jag hämtar lite mer potatissallad men jag tycker inte att det är så viktigt att ge respons. Jag skryter ändå om lunchstället för mina vänner då jag kommit hem.

8. Ditt resesällskap vaknar på morgonen och är förkyld så ni är tvungna att avboka planerat program. Hen vill ändå att du ska gå och göra någonting. Vilket av följande alternativ är det mest sannolika för dig?

c) Jag är inte bra på att bara spendera tid med mig själv. Jag surfar på nätet hela förmiddagen för att bli av med min frustration.

a) Jag frågar inkvarteringsställets personal om jag får låna en cykel. Jag cyklar längs utsiktsrutten vid havsstranden.

b) Jag går och shoppar. Besöker kanske också torget.

9. Vilken av dessa byggnader skulle du helst vara?

b) en vacker, ensam lada vid en åkerkant

a) ett trähus från 1800-talet fullt av historier

c) en ultramodern skyskrapa

10. Vad kommer du bäst ihåg från din semesterresa om ett år?

c) På fem dagar hann jag besöka fyra städer i tre olika länder. Jag hann med alla TOP10 sevärdheterna i var och en av dem. Well done!

b) Jag var verkligen stressad och blev genast irriterad om något drog ut på tiden. Nuförtiden försöker jag åtminstone dämpa min inre prestationsröst under semesterresorna.

a) Stunden då jag såg en katt som satt lycklig och tvättade sitt ansikte i en smal gränd var fullständig. Solstrålarna lekte på kattens randiga päls.

Poäng

Varje a-svar = 2 poäng
Varje b-svar = 1 poäng
Varje c-svar = 0 poäng

0–7 poäng

Du verkar vara en verklig snabbåkare inom turismen, som vill se och uppleva så mycket som möjligt på en kort tid. Eftersom du ändå gick med på att göra detta test finns det möjligtvis ett litet slow-turistfrö som gror inom dig.

Vi önskar dig hjärtligt välkommen till Kristinestad! Här kan du koppla av en stund, låta dina ögon vila på havsutsikten och njuta av äkta smaker i restauranger som betonar närodlat. Vid behov lyckas även distansjobb utan problem eftersom vi har supersnabb fiberförbindelse. Vi är verkliga veteraner på att förbättra datakommunikationen. I början av 1800-talet installerade vi ”skvallerspeglar” på husväggarna och de finns ännu kvar. Kom och testa deras inverkan som är mera fascinerande än sociala medier och reality-TV. Vi varnar dock för att trähusmiljön i vår småstad får dig att varva ned och andas lugnare än tidigare.

8–14 poäng

Du är redan stadigt i början av slow-turistens fascinerande stig. Du märker att längtan efter upplevelser inte försvinner med hjälp av konstgjorda turistfällor utan genom äkta lokala upplevelser. Du kan också känna dig lite obekväm om du har för mycket oplanerad i din resa.

På Kristinestads marknader och andra traditionella evenemang rusar tiden iväg. Tänk om du en sommarkväll skulle testa på spökpromenad, laxdans eller bastufestival! Kolla våra aktuella händelser och medverka i att bevara lokala traditioner. Det lönar sig även att besöka turistbyrån för fler tips för din semester. Med hjälp av bladet Inblickar i Kristinestads historia öppnar sig många hemligheter för dig – från över hundra år tillbaka. Barn och barnasinnade styr stegen från turistbyrån i Båtmusen Lassis fotspår ut på äventyr i trähuskvarteren. Kom dock ihåg att ha tillräckligt med pauser under den hälsovänliga kulturmotionen. Du är ju i en stad med slow-anda.

15–20 poäng

Du är en verklig slow-turist! För dig är det självklart att slow-turism inte betyder stagnation utan lugn och äkta lokala upplevelser. I stället för antalet upplevelser fokuserar du på kvalitet. I din slow-turistryggsäck finns även principer för hållbar utveckling. Du är intresserad av resemålets historia, dess invånare och hur turismen inverkar på deras vardag. Du har tid att följa katternas liv och lyssna på måsarnas skri.

Du visste kanske redan att Kristinestad är Finlands enda Cittaslow-stad. Vi respekterar just det som gör dig till slow-turist. Vi presenterar gärna vår hembygds smaker, konstnärernas och hantverkarnas alster, muséerna fyllda av historier och med naturen nära inpå. Du reserverar väl tillräckligt med tid för ditt besök. Våra unika inkvarteringsalternativ hittar du här.

Det är svårt att hitta lämpligare semestermål för dig i vårt land. För en del slow-turister har det gått så att de i sin förtjusning flyttat hit för att bo här för gott. Även många som tillbringat sin barndom här – och senare flyttat bort – återvänder förr eller senare. Precis som segelfartygen som en gång seglade ut på världshaven.

Gå till "Aktuellt"