Sevärdheter

Rutplanen

Kristinestad grundades 1649 av Per Brahe som genom detta ville stärka handeln kring Bottenviken. Enligt museiverket är Kristinestads centrum "den bäst bevarade stormaktstida staden med rutplan, där såväl stadsplanen som största delen av byggnadsbeståndet har sina rötter i den agrara handelsstaden". Staden har aldrig brunnit och byggnaderna härstammar från olika tidsperioder, de äldsta är från 1700-talet men större delen är byggda på 1800-talet.

Kattpiskargränden

Kattpiskargränden är en av Finlands smalaste gator, ställvis mindre än 3 meter bred. Man vet inte riktigt säkert hur denna gata fått sitt namn, men det förmodas att staden förr i tiden hade en person anställd som tog livet av sjuka förvildade katter. En annan historia berättar om båtbyggare från Skaftung som festade och förde oväsen om nätterna. Kristinestadsborna brukade kalla dem för kattungar och på det sättet fick gränden sitt namn.
kissanpiiskaajankuja kristiinank

Stenbron

Den långa bron som leder in till staden är troligtvis den längsta stenbron i Norden. Bron togs i bruk år 1845 och är över 300 meter lång.

kristiinank.. koe nahtavyydetRådhuset

Den ståtliga vita och svarta byggnaden med sitt klocktorn är stadens rådhus. Det nuvarande rådhuset, det fjärde i ordningen, planerades av arkitekten E. B. Lohrmann och stod klart år 1856. Rådhuset är synligt på långt håll där det reser sig över staden. Numera fungerar rådhuset som stadskansli.

Raatihuone aamulla

kristiinank. koe nahtavaa nahtavyydet

Svenska gymnasiet

Ett annat exempel på högklassig arkitektur är svenska gymnasiet. Byggnaden ritades av arkitekt Lars Sonck och blev färdig 1925.

Tullstugor

Förr i tiden, medan Finland ännu var en del av Sverige, uppbars en avgift av alla som kom till staden för att sälja något. Tullstugorna, byggda 1680 och 1720, finns ännu kvar som ett minne från denna tid.

kristiinankaupunki tutustu kaupunkiin historia3

Kvarnberget

Redan när man kommer in till staden ser man Kvarnbergets ståtliga väderkvarn som en del av stadens silhuett. Förr i tiden fanns här nio kvarnar, numera finns endast en av dem kvar. Dessa väderkvarnar användes till att mala mjöl av de sädesslag som odlades på åkrarna i nejden.

Kulturhuset Dux

I den gamla tegelbyggnaden på Strandgatan gömmer sig ett allaktivitetscentra. I byggnaden har tidigare fungerat bl.a. biograf, kopparpannefabrik och läderindustri. Huset renoverades för något år sedan och fungerar nu som biograf, konserthus, konferensutrymme och kan även bokas för privata tillställningar.
kristiinank. koe nahtavaa nahtavyydet2

Japansk trädgård

Upplev en idyllisk japans trädgård i Kristinestad! Besöksträdgård öppen hela sommaren 2023. Motiv från Japan, Norge och Italien. Guidat besök på svenska, finska och engelska. Välkommen på besök! Konnichiwa!

Adress: Björnövägen 175, 64100 Kristinestad
Öppet: Hela sommaren 2023. (Obs! Stängt första veckan i Juli, 2.7.-9.7.)
Kontaktuppgifter: Gösta Sjöqvist, 045 125 5393

Japansk tradgard