Nähtävyydet

Ruutukaava

Pietari Brahe perusti Kristiinan­kaupungin vuonna 1649 vahvistaakseen Pohjan­lahden kaupan­käyntiä. Museo­viraston mukaan Kristiinan­kaupungin keskustan ruutu­kaava on parhaiten säilynyt suurvalta-ajan kaupunki­kaavoitus. Kaupunki ei ole koskaan palanut ja rakennukset ovat eri aika­kausilta. Niistä suurin osa rakennettiin 1800-luvulla ja vanhimmat rakennukset ovat 1700-luvulta. Myös maa­seudun läheisyys on nähtävissä sekä ruutu­kaavassa että monissa rakennuksissa.

Kissanpiiskaajankuja

Tämän kujan nimen alkuperään liittyy monta tarinaa: liittyykö nimi Skaftungista tulleisiin laivan­rakentajiin vai pitääkö paikkansa, että kaupunki palkkasi aikoinaan henkilön poistamaan kissa­ruton kaupungista? Joka tapauksessa kuja on noin kolmen metrin levyisenä yksi Suomen kapeimmista kaduista – ja silti kaksi­suuntainen!
kissanpiiskaajankuja kristiinank3

Kivisilta

Kaupunkiin johtava kivi­silta on luultavasti Pohjois­maiden pisin. Yli 300 metriä pitkä silta otettiin käyttöön vuonna 1845.

kristiinank.. koe nahtavyydet3

Raatihuone

Komea valkoinen rakennus kello­torneineen on kaupungin raati­huone. Tämä vuonna 1856 valmistunut E. B. Lohrmannin suunnittelema rakennus on kaupungin neljäs raati­huone, ja sen kello­torni näkyy jo kaukaa kaupungin siluetissa.

Raatihuone aamulla

kristiinank. koe nahtavaa nahtavyydet3

Ruotsin­kielinen lukio

Toinen esimerkki korkea­tasoisesta arkki­tehtuurista on ruotsin­kielinen lukio. Lars Sonck piirsi vuonna 1925 valmistuneen rakennuksen.

Tullituvat

Kun Suomi oli vielä osa Ruotsin valta­kuntaa, perittiin kaupunkiin tulevilta kauppiailta pieni tulli­maksu. Vuosina 1680 ja 1720 rakennetut tulli­tuvat ovat muistona näiltä ajoilta.

kristiinankaupunki tutustu kaupunkiin historia4

Myllykallio

Kaupunkiin saapuvat näkevät Mylly­kallion komean tuuli­myllyn osana kaupungin siluettia. Aikaisemmin tuuli­myllyjä oli jopa yhdeksän, mutta nykyään niistä on jäljellä vain yksi. Aikoinaan niillä jauhettiin jauhoa ympäröivän maa­seudun viljoista.

Kulttuuritalo Dux

Rantakadun varrella sijaitsevassa tiili­talossa on nykyisin monitoimi­keskus. Aiemmin rakennuksessa on toiminut mm. elokuva­teatteri, kuparipannu- ja nahka­tehdas. Talo kunnostettiin muutama vuosi sitten ja nykyään siellä toimii elokuva­teatteri Bio Dux. Tiloja voi varata myös konsertteihin, kokouksiin, näyttelyihin sekä yksityis­tilaisuuksiin.

kristiinank. koe nahtavaa nahtavyydet4

Japanilainen puutarha

Koe idyllinen japanilainen puutarha Kristiinankaupungissa! Käyntipuutarha on avoinna koko kesän 2023. Puutarhan tyylissä on piirteitä Japanista, Norjasta ja Italiasta. Opastettu kierros on mahdollista saada suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi. Tervetuloa käymään! Konnichiwa!

Osoite: Karhusaarentie 175
Avoinna: koko kesän 2023, poikkeuksena suljettu 2.7.-9.7.
Yhteystiedot: Gösta Sjöqvist, 045 125 5393

Japansk tradgard