Konst och utställningar

I Kristinestad finns flera lokaler där man brukar ordna utställning. Konstföreningen Spectra har egna lokaler på Skolgatan och ordnar utställning några gånger om året. Även på Felénska gården och stadsbiblioteket brukar det ordnas utställningar av olika slag. På Bottenhavets sjukhus ordnas fotoutställningar med både lokala och internationellt erkända fotografer. Ta en titt i händelsekalendern för att se vilka utställningar som pågår just nu!

Art Center Galleri Gottorp

Välkomna att besöka Galleri Gottorp, beläget ca 4 km norr om Kristinestad. Den idylliska gården omges av ett flertal stockbyggnader fyllda av konstverk, men här finns också utställningar om den lokala historien, t.ex. Livet på 1600-talet och Häxprocesserna i Kristinestad.

Konstverken är gjorda av galleriets ägare Stina Engvall, men varje sommar finns också gästande konstnärers arbeten utställda.

Kaffe och hembakt serveras på den soliga terrassen. Man kan också hälsa på hos schamanen, titta in i Alices stuga eller meditera en stund i Buddha Barn. Det är också möjligt att övernatta uppe bland trädtopparna i vårt härbre. Galleriet är öppet enl. överensk. i maj-juni, augusti-sept. och i juli ti–sö. Se hemsidan för närmare information.

Adress: Skrattnäsvägen 353, 64100 Kristiinankaupunki
Kontaktuppgifter: Stina Engvall, 040 509 4733

Hitta oss på internet: www.gottorp.fi

IMG 0309

Galleri Spectra

Galleri Spectra vid Skolgatan 10 i Kristinestad är beläget några minuters promenad från torget. Det vackra restaurerade 1800-talshuset ägs av den lokala konstföreningen Spectra. Här hålls utställningar av både lokala konstnärer och utomstående. Galleriet kan hyras av grupper och enskilda. I de vackra rummen med gamla kakelugnar, trägolv och stockväggar passar alla slags konstverk.

Om man själv vill övervaka sin utställning finns det också ett rum att övernatta i. I huset finns två väl utrustade arbetsrum för konstnärer. Sedan 2018 har Spectra i samarbete med föreningen Yelema tagit emot residenskonstnärer i juni och augusti. Konstnärer från bl.a. Japan, Canada, Australien har varit mycket nöjda med arbetsmiljön och funnit Kristinestad synnerligen inspirerande.

Mera information om residensverksamheten finns på kristinestadresidency.org.

Adress: Skolgatan 10, 64100 Kristiinankaupunki
Kontaktuppgifter:
tarja.bostrom@gmail.com, 040 747 4606

IMG 6872 b Stora malarevenem.