Kristinestads specialiteter

Skvallerspeglar

Den som promenerat bland trähusen i centrum har kanske lagt märke till de speglar som finns på utsidan av vissa fönsterrutor. Speglarna är riktade snett så att man inifrån huset ska kunna se vad som händer på gatan, i bägge riktingar. Därav har speglarna också fått sitt namn.

Skvallerspegeln ska inte förväxlas med de speglar som ibland finns vid infarten till gårdarna. Dessa speglar har dock en annan men liknande funktion, sikten förbättras då man kommer utkörandes från sin gård med ett fordon.
krs koe nahtavyys krserikoisuuksia

Katter

Kristinestad är känt för sina katter. Var som helst i gamla stan kan man skymta dem – randiga, fläckiga, svartvita och röda – där de ligger och solar i en gränd eller spanar från ett staket. Trafiken är så pass lugn att man vågar släppa ut sina katter i stan, givetvis försedda med halsband. Du hittar också souvenirer med kattmotiv, och prydnader i fönstren.

Hemligheten bakom varför det finns så många katter är enkel. Trähusen i stan har ofta stenfötter med luckor där katterna kan krypa in. Vintertid är det skönt att titta in och värma kalla tassar. Eller varför inte fånga en mus?

Förr i tiden var sjöfarten och fiskeriet livliga, katterna fick då mindre fiskar som inte dög till försäljning.

Katterna har till och med en egen gränd, kattpiskargränden. Bakom det förfärliga namnet finns flera olika historier. Följ gärna med på äventyret I Katternas Gränder, en guidad rundtur för barn!

Igelkottar

Ett annat djur som ofta skymtar är igelkotten. De är dock ganska skygga och syns oftast vid skymningstid eller på natten. Vintertid liger igelkottarna i dvala. Igelkotten trivs i naturen bland buskar och gräs, där de fångar småkryp och daggmask. Igelkotten smyger omkring och är ibland svåra att upptäcka tack vare sitt kamouflage. Lyssna efter rasslande ljud i gräset! Ibland kan man också få syn på igelkottar som springer på gatan. En lokal konstnär har tillverkat söta varningsskyltar som kan ses här och var i stan, där man uppmanar bilister att vara försiktiga.

Vill du se igelkottar så har du kanske störst chans uppe vid Kvarnberget.

Potatis

I Kristinestad odlas potatis på cirka 3000 hektar. Så mycket som en tredjedel av landets matpotatis odlas i byarna runt Kristinestad, vilket innebär att man är den största producenten i landet. Därför är det heller inte konstigt att en del företag har specialiserat sig på potatisförädling. Sommartid kan man nästan höra hur potatisen växer i långa rader på de vidsträckta åkrarna.
kristiinank. koe nahtava krserikoisuudet

kristiinank. koe nahtavyys erikoisuus

Julkors

Att resa julkors är en tradition som man kan spåra tillbaka till den hedniska tiden. Korsen restes för att skrämma bort onda andar. Julkors är vanligt förekommande i hela Österbotten, mest känt är kanske Lappfjärdskorset. Man har också nyligen återskapat det Wendelinska julkorset som är Kristinestads eget kors.

Lampornas färg varierar lite beroende på vilken by det är fråga om. Enligt tradition tänds julkorset först på julafton och lyser fram till tjugondag knut. Först på fastlagstisdagen tas korset ned igen. Sägnen säger att ifall någon av granristofsarna föll ner så skulle någon i huset dö under kommande år. Hade man sorg i huset restes korset inte alls.

Julkorsen finns också i mindre storlekar, ett populär miniatyr som står inomhus i fönstren, samt ett som kan resas på t.ex. balkongen.

Lutande kyrktornet

Ulrika Eleonora kyrka från år 1700 är byggd i trä. Om man tittar riktigt noga kan man se att kyrktornet lutar en aning. Det påstås att tornet börjat luta efter att krigstida bombningar skakade staden. Det är dock oklart om det verkligen är så, eller om tornet börjat luta av naturliga orsaker, allt eftersom tiden satt sina spår.