Havet & gästhamn

Havet är nära, oavsett om du befinner dig i centrum eller på landsbygden. Havet är en viktig del av Kristinestads långa historia och besökarna uppskattar närheten till havet.

Kanonviken som ligger en bit söderut från Kristinestads centrum, förbi fiskarbyn Skata, bjuder på släta solvänliga klippor och vågskvalp. På området finns möjlighet att grilla för den som stannar längre och blir hungrig. Ett annat utmärkt picknickställe är badhusparken som ligger ett stenkast från torget. Parkens träd och stadsfjärden utanför erbjuder svalkande skugga och fläktande havsbris under heta sommardagar. I Lappfjärd finns den natursköna broparken alldeles i Lappfjärds centrum, intill Lappfjärds å. På yttre sidan om Kristinestads centrum finns Alesundets fiskarbrygga där du kan se på solnedgången eller ta ett dopp.

Utanför stadens centrum i byn Perus finns Storholmen, en liten ö mitt i Lappfjärds å. Storholmen på våren är ett vitsippsparadis, men året om kan man lyssna på brusande forsar och fågelsång. Trivs du vid havet finns även möjlighet att övernatta där, den f.d. sjöbevakarstationen Kummelgrund fungerar nu som konferenscentrum, och även vid Kilens hembygdsgård i Sideby finns både restaurang och övernattningsmöjligheter.

Utflyktsmål finns även ute till havs för den som kommer med båt. Utfärdshamnar finns vid Yttergrunds fyr (en av de högsta i Finland) utanför Sideby samt Högklubb utanför Skaftung. Den egentliga gästhamnen finns inne i Kristinestad, vid Hotel Kristinas strand.

Badstränder

Det finns flera simstränder i Kristinestad, närmast centrum finns Havsbadet och Bockholmens camping, båda på endast någon kilometers avstånd från torget. I Härkmeri finns en simstrand i Långgrundsviken, i Skaftung vid Skoängen och i Sideby vid Kilens hembygdsgård eller Vedholmen. Den som är mera frusen kan välja att bada i insjö, antingen på Bötomberget eller i Uttermossa vid Lilla Sandjärv. Se kartan här!

Hamnar i Kristinestad

Gästbrygga, Strandpromenaden

Gästplats för övernattning kostar 5 €/dygn, där ingår användning av el. På webshopen kan du enkelt betala avgiften.

Allmän WC och soptunnor finns 50 m norr om bryggan, vid restaurang Jungman. Dusch- och bastuturer kan bokas till Sea You -serviceutrymmet som finns bredvid gästbryggan. Du kan också boka tvättstugan. I utrymmet finns också ett allmänt kök och två wc. Bokningar kan göras via staden webbsidor. Bastu- och duschmöjligheten finns hos t. ex. Hotell Krepelin som är beläget 50 m från torget mitt i den unika trähusmiljön. Pris 5€ /pers, ring på förhand 0400 987 978.

Tack för samarbetet!

Vid kortare besök är gästplatserna gratis.

Djup: 2,7 m

Kristinestad Kristiinankaupunki strandpromenad rantapromenaadi2

Gästhamn, Hotel Kristina, Kristinestad

Koordinater: 62°16,3' N 21°23' E
Service: dricksvatten, avfallshantering, bastu, septiktömning, dusch, el och WC.
Båtplatser: 30 st.
Djup: 3 meter

kristinestad koe luontojameri satama 2

Utfärdshamnar

Yttergrund och Högklubb
kristiinank retkisatama Yttergrund

Gästbryggor

Kilen och Skaftung, Västra ändan

kristinestad koe meri satama

Servicehamn

Kristinestad, Östra sidan

Hemmahamn

Högholmen, Sommarrestaurang Pavis

kristinestad koe meriluonto satama