Sevärdheter

Kattpiskargränden

Kattpiskargränden är en av Finlands smalaste gator, ställvis mindre än 3 meter bred. Man vet inte riktigt säkert hur denna gata fått sitt namn, men det förmodas att staden förr i tiden hade en person anställd som tog livet av sjuka förvildade katter. En annan historia berättar om båtbyggare från Skaftung som festade och före oväsen om nätterna. Kristinestadsborna brukade kalla dem för kattungar och på det sättet fick gränden sitt namn.


Stenbron

Den långa bron som leder in till staden är troligtvis den längsta stenbron i Norden. Bron togs i bruk år 1845 och är över 300 meter lång.


Kulturhuset Dux

I den gamla tegelbyggnaden på Strandgatan gömmer sig ett allaktivitetscentral. I byggnaden har tidigare fungerat bl.a. biograf, kopparpannefabrik och läderindustri. Huset renoverades för några år sedan och fungerar nu som biograf, konserthus, konferensutrymme och kan även bokas för privata tillställningar.


Kvarnberget

Redan när man kommer in till staden ser man Kvarnbergets ståtliga väderkvarn som en del av stadens silhuett. Förr i tiden fanns här nio kvarnar, numera finns endast en av dem kvar. Dessa väderkvarnar användes till att mala mjöl av de sädesslag som odlades på åkrarna i nejden.


Bötombergen

Cirka 15 kilometer nordost från Kristinestads centrum ligger det unika Bötombergsområdet, där fem bergstoppar reser sig tydligt över det annars så platta Österbotten.

Från Bötombergens skidsportscentrum kan du på sommaren gå på vandringsfärd utmed utmärkta vandringsleder. Då kan du se de stora stenåkrarna som formats under istiden, raviner, stenväggar, dungar och den rika floran med den sällsynta sipprankan.

På vintern är Bötombergen en önskeplats för skid- och slalomåkare.

Du kan bekanta dig med Bötombergens kartor vid tillägg "Bötombergens vandringsleder" och "Den sibiriska sipprankan på Bötombergen".


Pärus-Fors

Det vackra kraftverksområdet Pärus Fors ligger invid Lappfjärds å i Perus by, 12 kilometer öster om Kristinestad. Från Pärus Fors-området leder en gångbro över till Storholmen – en tre hektar stor vacker ö.

I tillägget "Perus Fors och Storholmen" finns det mer information om området.


Rådhuset

Den ståtliga vita och svarta byggnaden med sitt klocktorn är stadens rådhus. Det nuvarande rådhuset, det fjärde i ordningen, planerades av arkitekten Ernst B. Lohrmann (1803–70) och stod klart år 1856. Rådhuset är synligt på långt håll där det reser sig över staden. Numera fungerar rådhuset som stadskansli.


Svenska gymnasiet

Ett annat exempel på högklassig arkitektur är svenska gymnasiet. Byggnaden ritades av arkitekt Lars Sonck (1870–1956) och blev färdig 1925.


Rutplanen

Kristinestad grundades 1649 av Per Brahe (1602–70) som genom detta ville stärka handeln kring Bottenviken. Enligt museiverket är Kristinestads centrum ”den bäst bevarade stormaktsida staden med rutplan, där såväl stadsplanen som största delen av byggnadsbeståndet har sina rötter i den agrara handelsstaden”. Staden har aldrig brunnit och byggnaderna härstammar från olika tidsperioder, de äldsta är från 1700-talet men större delen är byggda på 1800-talet.


Varggrottan

Vid Vargberget har man hittat en grotta, som till sin yta är den största i Finland. Det som gör ”Varggrottan” häpnadsväckande är att man där hittat föremål gjorda av neandertalare för 120 000 år sedan! Varggrottan är den överlägset äldsta kända boplatsen i Norden. Du kan också kika in i Varggrottan – men bara genom ett galler.

Varggrottan är ett avgiftsfritt besöksmål året om.

Internet-sidor: susiluola.fi


Tullstugor

Förr i tiden, medan Finland ännu var en del av Sverige, uppbars en avgift av alla som kom till staden för att sälja något. Tullstugorna, byggda 1680 och 1720, finns ännu kvar som ett minne från denna tid.