Japanskt broderi

Uråldriga japanska broderier väcker förtjusning just nu över hela världen.

Uråldriga japanska broderier väcker förtjusning just nu över hela världen.

Det folkliga borobroderiet är en lapp- och lagningsteknik som kan användas för att reparera även det finaste plagget och samtidigt skapa och förnya ett plagg så att det får helt nya dimensioner. Sashiko-broderier är alltid mycket noggrant gjorda. Förhållandet mellan motiven, det valda tyget och garnets tjocklek är ett bevis på förstklassig virtuositet. Linjerna och stygnen är utförda med stor noggrannhet. Precisa små stygn gjorda med tunn tråd tillsammans med motivet skapar en stark och samtidigt förtjusande lätt kontrast. Sashiko-mönster kan vara kraftigt stiliserade växtmotiv. Många av dessa individuella motiv är uråldriga symboler för familjevapen. Å andra sidan kan Sashiko vara rent geometriskt ytbroderi som täcker hela eller delar av textilytan.

Om du har enfärgat bomulls- eller linnetyg hemma och bomullstrådar för broderi, ta med dig dem till föreläsningen för experiment med Sashiko. Ta också med små bomullslappar (kan vara enfärgade och brokiga), sax, broderinålar och broderitråd för att öva med. Läraren kan också ta med sig små tyglappar och nålar och trådar mot en liten avgift, så att du kan prova båda teknikerna. Kom ihåg att kryssa för om du behöver material från läraren när du anmäler dig.

Läs mer och anmäl dig https://uusi.opistopalvelut.fi/kristinestad 980002 (vårtermin 2024) eller ring 040 778 1558 eller 040 776 6530.

Kristinestads medborgarinstitut ordnar fyra gratis föreläsningar/kortkurser under sommaren 2024: Hur jag tar hand om och underhåller textila släktklenoder, japanskt broderi, folkliga band och snören och flerfärgsvirkning. Du har under tillfällena möjlighet att bekanta dig med olika hantverkstekniker och teman, som ingår i vårt kursutbud läsåret 2024-2025. Föreläsningarna/kortkurserna har ingen deltagaravgift. Du kan ta med dig eget material eller köpa det material som behövs av läraren Helbe Pajari.
Prisinformation
Avgiftsfritt evenemang
Arrangör
Kristinestads medborgarinstitut
Västra Långgatan 34 A-B, 64100, Kristinestad

Telefon040 776 6530
E-postmi@krs.fi
Webbplatshttp://www.kristinestad.fi/fritid-och-kultur/medborgarinstitutet/
Närmaste tidpunkt
kl.
Plats för evenemanget
Carlsro museum, Carlsrovägen 181, 64100 Kristinestad
Carlsrovägen 181, 64100, Kristinestad