Kristiinankaupungin erikoisuudet

Juorupeilit

Kaupungin kaduilla puu­talojen lomassa kävelleet ovat saattaneet huomata joidenkin ikkunoiden ulko­puolella olevat peilit. Peilit on suunnattu vinoon niin, että talon sisältä voi seurata kadun tapahtumia molemmissa suunnissa. Tästä johtuu myös peilien nimitys.

Juoru­peilejä ei saa sekoittaa peileihin, joita näkee joskus pihojen porteilla. Niiden avulla halutaan parantaa näkyvyyttä ajettaessa autolla pihalta kadulle.
krs koe nahtavyys krserikoisuuksia2

Kissat

Kristiinan­kaupunki on kuuluisa kissoistaan. Vanhassa kaupungissa niitä – raidallisia, täplikkäitä, musta­valkoisia ja punaisia – näkee usein nauttimassa auringosta kujilla tai aitojen päällä. Liikenne on sen verran hiljaista, että ihmiset uskaltavat päästää kaula­pannalla varustetut kissansa kulkemaan vapaasti kaupungilla. Kaduilla kulkiessa näkee paljon kissojen inspiroimia ikkuna­koristeita, ja matkailijoille on tarjolla myös kissa-aiheisia matka­muistoja.

Kissojen runsauden salaisuus on yksin­kertainen: Monien puu­talojen kivij­aloissa on aukkoja, joista kissat voivat pujahtaa piiloon. Talvella on tietenkin ihanaa päästä lämmittelemään tassuja, ja ehkäpä kivi­jalasta löytyy myös hiiriä.

Aikaisemmin, merenkulun ja kalastuksen ollessa vilkasta, kissoille annettiin pienet, myyntiin kelpaamattomat kalat.

Kristiinan­kaupungin kissoilla on jopa oma kuja, Kissan­piiskaajan­kuja. Hurjaan nimeen liittyy erilaisia tarinoita. Tule mukaan Kissojen kujiin, opastettuun kierrokseen lapsille!

Siilit

Toinen kaupunki­kuvassa usein näkyvä eläin on siili. Ne ovat kuitenkin melko arkoja ja tulevat esiin yleensä vasta hämärässä tai yöllä. Talvisin siilit lepäävät, mutta kesäisin siili viihtyy pensaikoissa ja ruohikossa, missä ne saalistavat hyönteisiä ja kaste­matoja. Ruohikossa hiiviskeleviä yksilöitä voi olla vaikea erottaa ympäristöstään, mutta joskus siilin voi nähdä myös keskellä katua. Paikallinen taiteilija on valmistanut suloisia siilin­varoitus­merkkejä, joissa kehotetaan autoilijoita olemaan varovaisia. Kylttejä näkyy siellä täällä kaupungissa.

Parhaimmat mahdollisuudet siilien näkemiseen on todennäköisesti Myllykalliolla.

Peruna

Kristiinan­kaupungissa kasvatetaan perunaa noin 3000 hehtaarilla. Peräti kolmannes Suomen ruoka­perunasta viljellään kunnan alueella. Kristiinan­kaupunki on siten maan suurin perunan­tuottaja. Lisäksi täällä on perunan jalostukseen erikoistuneita yrityksiä.

Kesällä voi melkein kuulla perunoiden kasvavan suurten peltojen pitkissä penkeissä.
kristiinank. koe nahtava krserikoisuudet2

kristiinank. koe nahtavyys erikoisuus2

Jouluristit

Joulu­ristin pystyttämisen perinteet juontavat pakanalliseen aikaan. Ristin avulla haluttiin pelottaa pois pahoja henkiä. Joulu­risti on yleinen koko Pohjan­maalla, mutta parhaiten tunnettu lienee Lapväärtin risti. Hiljattain on myös ennallistettu Kristiinan­kaupungin oma joulu­risti – Wendelinin risti.

Lamppujen väri vaihtelee kylästä toiseen. Perimä­tiedon mukaan joulu­risti sytytetään vasta joulu­aattona ja palaa Nuutin­päivään saakka. Risti otetaan alas vasta laskiais­tiistaina. Legendan mukaan kuusen­havu­tupsun putoaminen merkitsi sitä, että talon väestä joku kuolee tulevana vuonna. Jos talossa oli surua, ristiä ei pystytetty lainkaan.

Joulu­ristejä on saatavana myös pienempinä kokoina. Ikkunalle asetettava pienois­malli on hyvin suosittu, ja käytössä on myös esim. parvekkeelle pystytettävä malli.

Nojaava kirkontorni

Ulrika Eleonoran kirkko vuodelta 1700 on rakennettu puusta. Tarkka­silmäinen huomaa kirkon tornin olevan hieman kallellaan. Joidenkin mielestä torni kallistui sodan­aikaisten pommitusten ravisuttaessa kaupunkia. Tästä ei kuitenkaan ole varmuutta, vaan tornin kallistuminen saattaa johtua luonnollisista syistä.