Kirkot

Ulrika Eleonoran kirkko

Kristiinan­kaupungin ensimmäinen puu­kirkko valmistui vuosina 1654–58 nykyisen Ulrika Eleonoran kirkon paikalle, mutta paloi 16.6.1697. Sen tilalle rakennettiin Ulrika Eleonoran kirkko, joka valmistui vuonna 1700. Kirkko restauroitiin ja otettiin uudelleen käyttöön v. 1965.

Puinen kirkko on tyypillinen rannikon kirkko katosta riippuvine votiivi­laivoineen. Laivan­rakennus­taito näkyy muutenkin kirkossa, esim. sisäkatto­rakenteessa. Pihalla on vanha hautaus­maa, johon kaupungin merkittävien sukujen jäsenet on haudattu. Myös Kristiinan­kaupungin sankari­haudat ovat tällä kirkko­maalla.

Kirkossa pidetään muutama jumalan­palvelus vuodessa, ja Ulrika Eleonora on suosittu kesä­häiden vietto­paikka.
Ulrika Eleonoran kirkko

Kristiinankaupungin kirkko

Kristiinan­kaupungin uusi kirkko vuodelta 1897 on puna­tiilinen ja tehty Jac Ahren­bergin piirustusten mukaan. Torni on 47 metriä korkea, ja seura­kuntalaisia kirkkoon mahtuu noin tuhat. Kristiinan­kaupungin kanta­kaupungin alueella toimii kaksi luterilaista seurakuntaa: suomen- ja ruotsinkielinen. Molemmissa seura­kunnissa on kirkko­herra ja suomen­kielisessä on lisäksi kappalainen.
kristiinank. koe nahtavyys kirkko 2

kristiinank. koe nahtavyys kirkko 4

Lapväärtin kirkko

Lapväärtin kirkko vihittiin käyttöön vuonna 1852, ja sen on piirtänyt Ernst B. Lohr­mann. Tätä kirkkoa pidetään Suomen toiseksi suurimpana maa­seutu­kirkkona: väkeä risti­kirkkoon mahtuu yli 3000 henkeä ja penkkien yhteen­laskettu pituus on 1,6 km. Kirkon vieressä on seurakunta­keskus, joka on sisustettu entisen ison vilja­makasiinin tiloihin.

Siipyyn kirkko

Siipyyn kirkko on rakennettu Erik Kråk­strömin piirustusten mukaan vuonna 1972 kolme vuotta aiemmin palaneen kirkon paikalle. Kirkossa on 200 istuma­paikkaa.

Vuodelta 1831 peräisin oleva korkea empire-tyylinen tapuli sai kirkon tuli­palossa vain pieniä vaurioita ja seisoo uljaana paikallaan näkyen kauas merelle.

Muita

Kristiinan­kaupungissa on Betlehem-kirkko, metodisti­kirkko vuodelta 1900 ja Skaftungissa vuonna 1917 vihitty metodisti­kappeli. Kaupungissa on myös 1990-luvulla valmistunut Jehovan todistajien valtakunnan­sali ja helluntai­seurakunnan rukous­huone Saalem.

kristiinank. koe nahtavyys kirkko2