Puutalomiljöö

Ehjä merellinen puutalomiljöö

kristiinankaupungin tutustu kaupunkiin puutalomiljoo

Renesanssin ihannoima suorakulmaisuus on kantakaupungin kaavassa edelleen oleellista. Viimeisten satojen vuosien kehitys näkyy kapeita katuja ja kujia reunustavina eri tyylisinä puutaloina, kruununa empiretyyliset kauppakartanot. Rantatonteillaovat ennen asuneet laivanvarustajat ja muu porvaristo. Mitä kauemmas rantaviivasta siirrytään sitä pienemmiksi käyvät talot – säädyn mukaan.

kristiina. tutustukaupunkiin puutalomiljoo3

krs tutustukrs puutalomiljoo2

Eri puolilla kaupunkia sijaitsevat romanttiset kaivot on säilytetty ajalta, jolloin vesi vielä kannettiin koteihin. Ensimmäiset hanat vesijohtoverkostossa avattiin vasta vuonna 1962. Nyt vesijohdoissa virtaa puhdas soraharjujen lähdevesi.

tutustu krs puutalomiljoo  kristiinankaupunki tutustu kaupunkiin historia

Kristiinankaupungissa on uniikit 1680 ja 1720 rakennetut tullituvat muistuttamassa siitä, että Ruotsin vallan aikana kaupunkiin saapuvilta perittiin maksu.

Nyt tänne voi tulla vapaasti ja koska vain! Eteläistä sisääntulotietä saavuttaessa eteen avautuu keskustan unohtumaton rantamaisema, jonka keskipisteenä on elämää sykkivä Kauppatori. Torille johtaa yli 300-metrinen kivisilta, joka lienee pohjoismaiden pisin lajissaan. Vuonna 1845 käyttöön otettu silta on mahtava muistomerkki maakunnan asukkaiden yhteistyöstä.

Vanhan keskustan lähes 300 puista asuin- ja talousrakennusta on suojattu asemakaavasäädöksin. Rakennustapaohjeisto ja kiinnostus vanhan säilyttämiseen on ilahduttavasti parantanut talojen kuntoa viime vuosikymmeninä.

Kristiinankaupunki voi täyttää kaikkien asukkaidensa toiveet asumisen suhteen. Uusimmalla kaava-alueella tarjolla on aivan upeita merenrantatontteja omakotiasujille.