Perinteikäs maaseutu ja luonto

Perinteikäs maaseutu

Kristiinankaupungin seudulla on ollut todistetusti aina hyvä asua ja elää. Lapväärtistä Pyhävuoren maastosta on Susiluolasta löydetty ihmisen tekemiksi luokiteltuja esineitä 120 000 vuoden takaa!

Viimeisimmän jääkauden jälkeisen maankohoamisen ansiosta ovat alueen kahden joen, Tiukan-Teuvanjoen ja Lapväärtin-Isojoen, laaksot muodostuneet viljaviksi pelloiksi. Kristiinankaupungissa on erikoistuttu pääasiassa perunan viljelyyn. Täältä tulee n. 2500 hehtaarin alalta lähes 30 % Suomessa myytävästä ruokaperunasta! Siipyyn ja Skaftungin kalasatamista on lohi poikineen kuljetettu suurkaupunkien juhlapöytiin aikojen kuluessa.

Kristiinan maaseudun muodostavat vuoteen 1973 itsenäiset kunnat Lapväärtti, Tiukka ja Siipyy, jotka muodostuvat useista pienemmistä kylistä. Niissä on kaikissa pitkä ruotsinkielinen kulttuuriperinne.

Kansanmusiikki virtaa suonissa isiltä pojille ja nuorisoseura-aate elää voimakkaana, siitä todisteena Dagsmarkin uudehko seurantalo, joka rakennettiin palaneen tilalle. Härkmeressä hoidetaan kulttuurimaisemaa, Peruksen kyläyhdistys on kunnostanut vanhan voimalaitosalueen, Korsbäckissä on käsityöläispäivät, Henriksdalissa järjestetään lapsille ja nuorille musiikkikursseja, Uttermossassa vaalitaan torpparihenkeä...

kristiinank

 

Monimuotoinen luonto

Karut ulkoluodot, suojaava saaristo, rehevät merenlahdet, kauniit järvet, kaksi jokilaaksoa, Pohjanmaan rannikon korkein vuori jääkautisine muodostumineen ja monimuotoiset metsät. Siinä paletti, jonka vain harva kaupunki voi asukkailleen ja vierailijoilleen tarjota.

Alueella sijaitsevista kolmesta lintutornista on kahdesta havainnoitu keväisenä ”Tornien taistelun” päivänä eniten muuttavia lintulajeja Suomessa! Lapväärtinjoki-Isojoki on Suomen luonnonvaraisen meritaimenen geenipankki.

Lähellä kaupungin keskustaa on viehättävä luontopolku, jossa vaivattomasti pääsee tutustumaan jokisuiston kosteikkoihin, rantalehtoihin, synkkiin kuusikkoihin. Maitse Kristiinankaupunkiin saapuva voi ihailla aavaa merta Kanuunalahden sileiltä kallioilta.

Veneilijät voivat Siipyyssä, Yttergrundin upean majakan juurella, tutustua hämmästyttävään punaiseen rapakivikallioon.

Täällä luonto on ystävälleen vapaasti käytettävissä - tervetuloa!