Perinteikäs maaseutu ja luonto

Perinteikäs maaseutu

Kristiinan­kaupungin seudulla on todistetusti ollut aina hyvä asua ja elää. Tästä kertoo Lapväärtin Pyhä­vuoren maastossa sijaitsevasta Susi­luolasta löydetyt ihmisen tekemiksi luokitellut esineet 120 000 vuoden takaa!

Viimeisimmän jää­kauden jälkeisen maan­kohoamisen ansiosta alueen kahden joen, Tiukan-Teuvanjoen ja Lapväärtin-Isojoen, laaksot ovat muodostuneet viljaviksi pelloiksi. Kristiinan­kaupungissa on erikoistuttu pääasiassa perunan­viljelyyn, ja täältä tuleekin n. 2500 hehtaarin alalta lähes 30 % Suomessa myytävästä ruoka­perunasta! Siipyyn ja Skaftungin kala­satamista on taas ajan saatossa kuljetettu lohi poikineen suur­kaupunkien juhla­pöytiin.

Kristiinan maa­seudun muodostavat vuoteen 1973 saakka itsenäiset kunnat Lapväärtti, Tiukka ja Siipyy. Nämä muodostuvat useista pienemmistä kylistä, joista kaikissa on pitkä ruotsin­kielinen kulttuuri­perinne.

Kansan­musiikki virtaa suonissa isiltä pojille ja nuoriso­seura-aate elää voimakkaana, siitä todistaa Dagsmarkin uudehko seuran­talo, joka rakennettiin palaneen tilalle. Härkmeressä hoidetaan kulttuuri­maisemaa, ja Peruksen kylä­yhdistys on kunnostanut vanhan voimalaitos­alueen. Korsbäckissä on taas käsityöläis­päivät, Henriksdalissa järjestetään lapsille sekä nuorille musiikki­kursseja ja Uttermossassa vaalitaan torppari­henkeä.
kristiinank

Monimuotoinen luonto ja meri

Karut ulko­luodot, suojaava saaristo, rehevät meren­lahdet, kauniit järvet, kaksi joki­laaksoa, Pohjan­maan rannikon korkein vuori jääkautisine muodostumineen ja moni­muotoiset metsät. Siinä paletti, jonka vain harva kaupunki voi asukkailleen ja vierailijoilleen tarjota.

Alueella sijaitsevista kolmesta lintu­tornista on kahdesta havainnoitu keväisenä ”Tornien taistelun” päivänä eniten muuttavia lintu­lajeja Suomessa! Lapväärtinjoki-Isojoki on taasen Suomen luonnon­varaisen meri­taimenen geeni­pankki.

Lähellä kaupungin keskustaa on viehättävä luonto­polku, jossa pääsee tutustumaan vaivattomasti joki­suiston kosteikkoihin, ranta­lehtoihin sekä synkkiin kuusikkoihin. Maitse Kristiinan­kaupunkiin saapuva voi ihailla aavaa merta Kanuuna­lahden sileiltä kallioilta.

Veneilijät voivat tutustua hämmästyttävään punaiseen rapakivi­kallioon Ytter­grundin upean majakan juurella Siipyyssä.

Täällä luonto on ystävälleen vapaasti käytettävissä – tervetuloa!