Nähtävyydet

Ruutukaava

Per Brahe perusti Kristiinankaupungin vuonna 1649 vahvistaakseen Pohjanlahden kaupankäyntiä. Museoviraston mukaan Kristiinankaupungin keskustan ruutukaava on parhaiten säilynyt suurvalta-ajan kaupunkikaavoitus. Kauppakaupungin maaseudun läheisyys näkyy sekä ruutukaavasta että monista rakennuksista. Kaupunki ei ole koskaan palanut ja rakennukset ovat eri aikakausilta. Suurin osa rakennettiin 1800-luvulla ja vanhimmat rakennukset ovat 1700-luvulta.

 

Kissanpiiskaajankuja

Tämän kujan nimen alkuperästä on monta tarinaa. Liittyykö nimi Skaftungista tulleisiin laivanrakentajiin, vai pitääkö paikkansa, että kaupunki palkkasi aikoinaan henkilön, jonka tehtävänä oli poistaa kissarutto kaupungista? Joka tapauksessa kuja on yksi Suomen kapeimmista kaduista, se on vain noin kolmen metrin levyinen ja silti kaksisuuntainen.

 kissanpiiskaajankuja kristiinank3

Kivisilta

Kaupunkiin johtava kivisilta on luultavasti Pohjoismaiden pisin. Yli 300 metriä pitkä silta otettiin käyttöön vuonna 1845.

kristiinank.. koe nahtavyydet3

 

Raatihuone

Komea valkoinen rakennus kellotorneineen on kaupungin raatihuone. Tämä vuonna 1856 valmistunut E. B. Lohrmannin suunnittelema rakennus on kaupungin neljäs raatihuone. Raatihuoneen kellotorni näkyy jo kaukaa kaupungin silhuetissa.

 kristiinank. koe nahtavyydet

Ruotsinkielinen lukio

Toinen esimerkki korkeatasoisesta arkkitehtuurista on ruotsinkielinen lukio. Vuonna 1925 valmistuneen rakennuksen piirsi arkkitehti Lars Sonck.

 kristiinank. koe nahtavaa nahtavyydet3
kristiinank. koe nahtavyydet 2

Tullituvat

Entiseen aikaan, kun Suomi oli vielä osa Ruotsia, kaupunkiin tulevilta kauppiailta perittiin pieni tullimaksu. Vuosina 1680 ja 1720 rakennetut tullituvat ovat muistona näiltä ajoilta.

 

Myllykallio

Kaupunkiin saapuvat näkevät Myllykallion komean tuulimyllyn osana kaupungin silhuettia. Aikaisemmin tuulimyllyjä oli jopa yhdeksän, nykyään niistä on jäljellä vain yksi. Tuulimyllyillä jauhettiin jauhoa ympäröivän maaseudun viljoista.

 kristiinankaupunki tutustu kaupunkiin historia4

Kulttuuritalo Dux

Rantakadun varrella sijaitsevassa tiilitalossa on monitoimikeskus. Talossa on aiemmin toiminut mm. elokuvateatteri, kuparipannutehdas ja nahkatehdas. Talo kunnostettiin muutama vuosi sitten ja nykyään siellä toimii elokuvateatteri Bio Dux. Tiloja voi varata myös konsertteihin, kokouksiin, näyttelyihin sekä yksityistilaisuuksiin.

kristiinank. koe nahtavaa nahtavyydet4