Kristiinankaupungin erikoisuudet

Juorupeilit

Kaupungin kaduilla puutalojen lomassa kävelleet ovat saattaneet huomata joidenkin ikkunoiden ulkopuolella olevat peilit. Peilit on suunnattu vinoon, niin että talon sisältä voi seurata kadun tapahtumia molemmissa suunnissa. Tästä johtuu myös peilien nimitys.

Juorupeilejä ei saa sekoittaa peileihin, joita näkee joskus pihojen porteilla. Näiden peilien avulla halutaan parantaa näkyvyyttä ajettaessa autolla pihalta kadulle.

krs koe nahtavyys krserikoisuuksia2

 

Kissat

Kristiinankaupunki on kuuluisa kissoistaan. Vanhassa kaupungissa niitä – raidallisia, täplikkäitä, mustavalkoisia ja punaisia – näkee usein nauttimassa auringosta kujilla tai aitojen päällä. Liikenne on sen verran hiljaista, että ihmiset uskaltavat päästää kaulapannalla varustetut kissansa kulkemaan vapaasti kaupungilla. Kaupungissa näkee paljon kissa-aiheisia ikkunakoristeita ja matkailijoille on tarjolla myös kissa-aiheisia matkamuistoja.

Kissojen runsauden salaisuus on yksinkertainen. Monien puutalojen kivijaloissa on aukkoja, joista kissat voivat pujahtaa piiloon. Talvella on tietenkin ihanaa päästä lämmittelemään tassuja, ja ehkäpä kivijalasta löytyy myös hiiriä.

Aikaisemmin, kun merenkulku ja kalastus oli vilkasta, kissoille annettiin pienet, myyntiin kelpaamattomat kalat.

Kristiinankaupungin kissoilla on jopa oma kuja, Kissanpiiskaajankuja. Hurjaan nimeen liittyy erilaisia tarinoita. Tule mukaan Kissojen kujiin, opastettuun kierrokseen lapsille!

 

Siilit

Toinen kaupunkikuvassa usein näkyvä eläin on siili. Ne ovat kuitenkin melko arkoja ja tulevat esiin yleensä hämärässä tai yöllä. Talvella siilit lepäävät. Siili viihtyy pensaikoissa ja ruohikossa, missä ne saalistavat hyönteisiä ja kastematoja. Myllykalliolla on ehkä parhaat mahdollisuudet nähdä siilejä. Ruohikossa hiiviskeleviä siilejä voi olla vaikea erottaa ympäristöstään. Joskus siilin voi nähdä myös keskellä katua. Paikallinen taiteilija on valmistanut suloisia siilinvaroitusmerkkejä, joissa kehotetaan autoilijoita olemaan varovaisia. Kylttejä näkyy siellä täällä kaupungissa.

 

Peruna

Kristiinankaupungissa kasvaa perunaa noin 3000 hehtaarilla. Peräti kolmannes Suomen ruokaperunasta viljellään Kristiinankaupungin alueella. Kristiinankaupunki on siten maan suurin perunantuottaja. Lisäksi täällä on perunan jalostukseen erikoistuneita yrityksiä. Kesällä voi melkein kuulla miten perunoiden kasvavan isojen peltojen pitkissä penkeissä.

kristiinank. koe nahtava krserikoisuudet2

 

Jouluristit

Jouluristin pystyttämisen perinteet juontavat pakanalliseen aikaan. Ristin avulla haluttiin pelottaa pois pahoja henkiä. Jouluristi on yleinen koko Pohjanmaalla, mutta parhaiten tunnettu on ehkä Lapväärtin risti. Hiljattain on myös rekonstruoitu Kristiinankaupungin oma jouluristi Wendelinin risti.

Lamppujen väri vaihtelee kylästä toiseen. Perimätiedon mukaan jouluristi sytytetään vasta jouluaattona ja sen annetaan palaa Nuutinpäivään saakka. Risti otetaan alas vasta laskiaistiistaina. Legendan mukaan kuusenhavutupsun putoaminen merkitsi sitä, että talon väestä joku kuolee tulevana vuonna. Jos talossa oli surua, ristiä ei pystytty ollenkaan.

Jouluristejä on saatavana myös pienempinä kokoina. Ikkunalle asetettava pienoismalli on hyvin suosittu, lisäksi käytössä on myös esim. parvekkeelle pystytettävä malli.

kristiinank. koe nahtavyys erikoisuus2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nojaava kirkkotorni

Ulrika Eleonoran kirkko vuodelta 1700 on rakennettu puusta. Tarkkasilmäinen huomaa kirkon tornin olevan hieman kallellaan. Joidenkin mielestä torni kallistui sodanaikaisten pommitusten ravisuttaessa kaupunkia. Tästä ei kuitenkaan ole varmuutta, vaan tornin kallistuminen saattaa johtua myös luonnollisista syistä ajan saatossa.

kristiinank koe nahtavyys kirkko4