Kirkot

Ulrika Eleonora

Kristiinankaupungin ensimmäinen puukirkko valmistui vuosina 1654-1658 nykyisen Ulrika Eleonoran kirkon paikalle, mutta se paloi 16.6.1697. Sen tilalle rakennettiin Ulrika Eleonora -kirkko, joka valmistui vuonna 1700. Kirkko on restauroitu ja otettu uudelleen käyttöön v. 1965. Puinen kirkko on tyypillinen rannikon kirkko katosta riippuvine votiivilaivoineen. Laivanrakennustaito näkyy muutenkin kirkossa esim. sisäkattorakenteessa. Kirkon pihalla on vanha hautausmaa, johon kaupungin merkkisuvut on haudattu, myös Kristiinan sankarihaudat ovat tällä kirkkomaalla. Kirkossa pidetään muutama jumalanpalvelus vuodessa. – Ulrika Eleonora on suosittu kesähäiden viettopaikka.

kristiina koe nahtavyys kirkko2

kristiinank koe nahtavyys kirkko2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kristiinankaupungin kirkko

Kristiinankaupungin uusi kirkko vuodelta 1897 on punatiilinen ja tehty Jac. Ahrenbergin piirustusten mukaan. Torni on 47 metriä korkea ja seurakuntalaisia kirkkoon mahtuu noin tuhat. Kristiinankaupungin kantakaupungin alueella toimii kaksi luterilaista seurakuntaa, suomen- ja ruotsinkielinen. Molemmissa seurakunnissa on kirkkoherra ja suomalaisessa lisäksi kappalainen.

kristiinank. koe nahtavyys kirkko 2

Lapväärtin kirkko

Lapväärtin kirkko vihittiin käyttöön vuonna 1852. Kirkon on piirtänyt Ernst B. Lohrmann. Tätä kirkkoa pidetään Suomen toiseksi suurimpana maaseutukirkkona. Väkeä ristikirkkoon mahtuu yli 3000 henkeä. Penkkien yhteenlaskettu pituus on 1,6 km. Kirkon vieressä on seurakuntakeskus, joka on sisustettu entisen ison viljamakasiinin tiloihin.

kristiinank. koe nahtavyys kirkko 4

Siipyyn kirkko

Siipyyn kirkko on rakennettu Erik Kråkströmin piirustusten mukaan 1972, kolmea vuotta aiemmin palaneen entisen kirkon paikalle. Kirkossa on 200 istumapaikkaa. Vuodelta 1831 oleva korkea empire-tyylinen tapuli sai kirkon tulipalossa vain pieniä vaurioita ja seisoo uljaana paikallaan näkyen kauas merelle.

kristiinank. koe nahtavyys kirkko2

Muita

Kristiinankaupungissa on vuodelta 1900 oleva metodistikirkko, Betlehem-kirkko, ja Skaftungissa 1917 vihitty metodistikappeli. Kristiinankaupungissa on myös 1990-luvulla valmistunut Jehovan todistajien valtakunnansali ja helluntaiseurakunnan rukoushuone Saalem.