Nähtävyydet
Kissanpiiskaajankuja
Tämän kujan nimen alkuperään liittyy monta tarinaa: liittyykö nimi Skaftungista tulleisiin laivanrakentajiin vai pitääkö paikkansa, että kaupunki palkkasi aikoinaan henkilön poistamaan kissaruton kaupungista? Joka tapauksessa kuja on noin kolmen metrin levyisenä yksi Suomen kapeimmista kaduista – ja silti kaksisuuntainen!
Kivisilta
Kaupunkiin johtava Kivisilta on luultavasti Pohjoismaiden pisin. Yli 300 metriä pitkä silta otettiin käyttöön vuonna 1845.
Kulttuuritalo Dux
Rantakadun varrella sijaitsevassa tiilitalossa on nykyisin monitoimikeskus. Aiemmin rakennuksessa on toiminut mm. elokuvateatteri, kuparipannu- ja nahkatehdas. Talo kunnostettiin muutama vuosi sitten, ja nykyään siellä toimii elokuvateatteri Bio Dux. Tiloja voi varata myös konsertteihin, kokouksiin, näyttelyihin sekä yksityistilaisuuksiin.
Myllykallio
Kaupunkiin saapuvat näkevät Myllykallion komean tuulimyllyn osana kaupungin siluettia. Aikaisemmin tuulimyllyjä oli jopa yhdeksän, mutta nykyään niistä on jäljellä vain yksi. Aikoinaan niillä jauhettiin jauhoa ympäröivän maaseudun viljoista.
Pyhävuori
Kristiinankaupungin keskustasta noin 15 kilometriä koilliseen sijaitsee ainutlaatuinen Pyhävuoren alue, jossa viisi vuorenhuippua kohoaa selkeästi laakean Pohjanmaan yläpuolelle.
Pyhävuoren hiihtokeskuksesta voi kesällä lähteä vaeltamaan merkityille reiteille, joilla näkee jääkauden muovaamat laajat pirunpellot, rotkot, kallioseinät, lehdot ja rikkaan kasviston harvinaisine siperiankärhöineen.
Talvella Pyhävuori on taas hiihtäjän ja laskettelijan toivekohde.
Voit tutustua Pyhävuoren karttoihin liitteissä ”Pyhävuoren alueen vaellusreitit” ja ”Pyhävuoren siperiankärhö”.
Pärus-Fors
Pärus-Fors on kaunis voimalaitosalue noin 11 kilometriä Kristiinankaupungista itään. Voimalaitoksen alueelta johtaa kävelysilta noin kahden hehtaarin kokoiselle Storholmenin saarelle, jonka voi kiertää luontopolkua pitkin.
Lisätietoa Pärus-Forsin alueesta löytyy liitteestä ”Peruksen koski ja Storholmen”.
Raatihuone
Komea valkoinen rakennus kellotorneineen on kaupungin raatihuone. Tämä vuonna 1856 valmistunut Ernst B. Lohrmannin (1803–70) suunnittelema rakennus on kaupungin neljäs raatihuone, ja sen kellotorni näkyy jo kaukaa kaupungin siluetissa.
Ruotsinkielinen lukio
Toinen esimerkki korkeatasoisesta arkkitehtuurista on ruotsinkielinen lukio. Lars Sonck (1870–1956) piirsi vuonna 1925 valmistuneen rakennuksen.
Ruutukaava
Pietari Brahe (1602–70) perusti Kristiinankaupungin vuonna 1649 vahvistaakseen Pohjanlahden kaupankäyntiä. Museoviraston mukaan Kristiinankaupungin keskustan ruutukaava on parhaiten säilynyt suurvalta-ajan kaupunkikaavoitus. Kaupunki ei ole koskaan palanut ja rakennukset ovat eri aikakausilta. Niistä suurin osa rakennettiin 1800-luvulla ja vanhimmat rakennukset ovat 1700-luvulta. Myös maaseudun läheisyys on nähtävissä sekä ruutukaavassa että monissa rakennuksissa.
Susiluola
Susivuoren kupeesta on löydetty pinta-alaltaan Suomen suurin luola. Hämmästyttäväksi Susiluolan tekevät sieltä löydetyt neandertalinihmisen tekemät esineet 120 000 vuoden takaa! Kyseessä on Pohjoismaiden vanhin tunnettu asuinpaikka. Pääset myös kurkkaamaan Susiluolaan – tosin ristikon läpi.
Susiluola on maksuton käyntikohde vuoden ympäri.
Internetsivut: susiluola.fi
Tullituvat
Ennen, kun Suomi oli vielä osa Ruotsin valtakuntaa, perittiin kaupunkiin tulevilta kauppiailta pieni tullimaksu. Vuosina 1680 ja 1720 rakennetut tullituvat ovat muistona näiltä ajoilta.